Egész BBQ malac, ahogy a világ legjobb BBQ csapatától tanultuk
2018-09-19
Ebédmenü szeptember 24-28. között
2018-09-24
Show all

Bemutatjuk a BBC új executive chef-jét

Néhány hete aktívan tevékenykedik már a Budapest Barbecue Company konyháján egy új, misztikus alak. Tekintete komoly, fürkésző, kiállása határozott, ám a szavakat nem fecsérli. Viszont ha az ételekre terelődik a szó, fantáziája szárnyalni kezd, szemeink előtt az ízek táncra perdülnek és egy szempillantás alatt bevezet minket az ételek új dimenziójába. Ő Varga Jácint, a BBC új executive chef-je, vagyis a Konyhafőnök.

Hajdanán még egy Tolna megyei kisfaluból költözött Siófokra, majd onnan Budapestre, ahol egyszemélyes szakácsként kezdte a szakmát. Nem sokkal később már a Művészinas első első osztályú éttermében dolgozott, ahol kifejezetten szerette a konyhán megforduló különleges alapanyagokat. Ezután a Baraka, a Pastrami Étterem, majd a Café Bouchon következett, ahonnan egyenesen a Mandragórába vezetett az út.

Joggal merülhet fel a kérdés mindenkiben, hogy “most akkor beköltözött a fine dining a BBC-be?” A válaszunk egy somolygó nem, és mellette egy kacsintó igen – hiszen Jácint bátran kezelésbe vette az ételeket, ám a barbecue az szent és sérthetetlen. Viszont minden, ami körülötte a terítékre kerül, az változni fog. Reményeink szerint éppen annyira, hogy minden sokkal, de sokkal szebb, finomabb és izgalmasabb lesz.

Jácint nem dolgozott még korábban szmókerrel, de nagy lelkesedéssel állt neki a barbecue tudományának elsajátításához, mely már az új dolgokkal történő kísérletezés fázisánál tart. A heti menüben az egyik salátához például a fürjtojást vetette füst alá, de a zöldségeket is egymás után teszi be a szmókerbe új, még felfedezetlen ízeket keresve. Véleménye szerint a barbecue jövőjében meghatározó mozzanat lehet, amikor a húsokon túl az ételekbe az egyes alapanyagok füstölésén keresztül csempészünk új mélységeket.

Mint konyhafőnök, az elsőszámú célja az, hogy minél sikeresebb legyen általa a Budapest Barbecue Company. A már meglévő ételek, vagy az ételek, amiket ő hoz, a legjobb minőségben készüljenek el és kerüljenek a vendégek elé. Fontos szempont az is, hogy a konyha gazdaságosan működjön, ne történjen árufelhalmozás, mindig forgásban legyenek az alapanyagok, mely garantálja a vendégek számára az ételek frissességét. Ha három jelzővel kellene leírnia, milyen konyhafőnöknek tartja magát, elsőként a türelmessel kezdené, majd a kreatívval folytatná a sort, és azzal a félmondattal zárja, hogy a figyelmetlenséget és a hanyagságot semmilyen szinten nem tolerálja.

Ti is nyomon követhetitek a munkáját, egyrészt az ebédmenün keresztül, melybe hétről-hétre új csavarokat, újításokat és ami a lényeg, hogy eszelősen finom fogásokat kerít. Másrészt érdemes odafigyelni az újonnan meghirdetett eseményekre is, ahol a tálalásnál bizony nem viccelte el a köretnek szánt, de kicsit menőbbre sikeredett körítést – helló házi fermentált zsályás lilakáposzta és meggysörös malacjus. Harmadrészt pedig figyeljétek meg az elkövetkező hónapokban felbukkanó apró változásokat, melyektől az eddig élvezetes falatok egyenesen mennyeiek lesznek.

Varga Jácint, a Budapest Barbecue Company executive chef-je

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: