Szurkoljunk együtt a BBC-ben!
2018-10-09
Ebédmenü a BBC-ben november 12-16-ig
2018-11-12
Show all

Ifjú titán a séfhelyettes pozíciójában – ismerjétek meg Fehér Marcit!

Több mint egy hónapja dolgozik a Budapest Barbecue Company konyháján egy igen ifjú, ám annál ambiciózusabb fiatalember. Zsenge kora ellenére már öt éve van a szakmában – korábban szakács volt, nálunk viszont ennél felelősségteljesebb pozíciót tölt be: ismerjétek meg Fehér Marcit, a BBC új séfhelyettesét!

A Gundelben tanulta ki a szakács mesterséget, majd gyakorlatát egy herceghalmi wellness szállodában töltötte, ahol a jó csapatnak és az inspiráló környezetnek köszönhetően rengeteget fejlődött szakmailag és emberileg is. A szállodavilág után inkább magyaros irányba ment el: a nagykovácsi Levendulakert Vendéglőben kísérletezett a hazai ízekkel, miután az egyik legpörgősebb budapesti étterem, a Spíler konyháján töltött el pár igen tartalmas hónapot.

Az új executive chef, Varga Jácint által került a Budapest Barbecue Company-be, akivel 3 éven keresztül dolgoztak együtt a Mandragórában. Új helyén Marci a séfhelyettes felelősségteljes pozícióját tölti be – ha Jácint szabadnapos, ő viszi a műszakot. Ez a teljesen új dolog elsőre kicsit ijesztő lehet egy fiatal szakács számára, de egyben új kapukat is megnyit. Úgy gondolja, hogy jelenlegi munkakörében kulcsfontosságú készség a jó emberismeret, és nem csupán azért, mert fontos megtalálni a csapattal a közös hangot, hanem mert mindenkinek más a tűrőképessége, a terhelhetősége. Nem mindegy, kihez hogyan szól munka közben: valakit pont a határozottabb hangnem motivál, míg más egy erősebb szó hallatán egyből otthagyja a placcot. Véleménye szerint még túl kevés időt töltött el a szakmában, hogy kijelentse magáról, jó emberismerő, de folyamatosan törekszik rá.

Égtájtól függetlenül, mindegyik konyhának megvan a maga szépsége, mindegyikben ott van fantázia – lehetőséget nyitnak új folyamatok és konyhatechnológiai eljárások megismerésére, és a kreativitás fejlesztésére. Éppen ezért Marci nyitott az különböző kultúrák gasztronómiájának megismerésére, otthonosan mozog az ázsiaitól kezdve a hazain át a nemzetközi konyháig. A BBC-ben ismerkedett meg az amerikai konyhával, aminek jellemző szegmense, a barbecue teljesen elvarázsolta. A szó legnemesebb értelmében vett egyszerűségét tartja a legvonzóbbnak, aminek pont ebben rejlik a nehézsége is. Külső szemlélő például gondolhatja úgy, hogy csak meg kell fogni a húst, bedobni a szmókerbe, aztán kész is a bbq marhaszegy, de valójában egy életen át lehet tanulni, hogyan legyen az a hús tökéletes, már ha létezik globálisan megfelelő fogalom erre.

Marci a BBC-ben folyamatosan törekszik az újításokra, szeretne egy kis csavart csempészni a barbecue ételekbe, kísérletezni, új ízeket felfedezni. Ehhez Jácint kiváló partner, aki ráadásul megfelelő inspirációval látja el kollégáit, hogy együtt olyan ételeket készítsenek, melyek nem csak finomak, hanem kategóriájukban teljesen egyediek is.

Fehér Marci

Fehér Marci

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: