Heti ebédmenü ajánlatunk augusztus 7-11-ig
2017-08-07
Heti ebédmenü ajánlatunk augusztus 14-18-ig
2017-08-14
Show all

Oszlassunk el pár tévhitet a barbecue-zással kapcsolatban!

Az elmúlt két-három évben került be az autentikus barbecue fogalma a hazai köztudatba, aminek köszönhetően az Egyesült Államok déli részén népszerű low & slow hússütési eljárást ma már egyre többen űzik magas szinten Magyarországon is. Még a beköszönő új trend előtt, 2015-ben egy vendéglátásban már igencsak jártas testvérpár nekivágott a hosszú útnak és Texasig meg sem álltak, hogy a barbecue-zás fortélyait a legjobbaktól leshessék el. A Kiss fivérek a helyi kutatómunka tapasztalataival zsebükben hazatérve nyitották meg a Budapest Barbecue Company-t, mely rövid idő alatt a főváros elsőszámú barbecue éttermévé nőtte ki magát.

A barbecue tudománya

Mára talán már mindenkinek egyértelmű a hagyományos amerikai barbecue és az eddig köztudatban elő barbecue-zás, vagyis a grillezés közötti különbség, viszont több tévhitet is érdemes eloszlatni a műfajjal kapcsolatban.

MAT_0307

Először is az alapok: a barbecue, ez a low & slow sütési technika a szmókerben, alacsony hőmérsékleten, hosszú órákon keresztül füstölt húsok elkészítési eljárását takarja. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a húsokat egyben (megtisztítva, szeletelés vagy darabolás nélkül), speciális rubbal bekenve teszik be a szmókerbe és ott – a hús fajtájától és minőségétől függően – 4-16 órán keresztül sülnek 110-120 fokos egyenletes hőmérsékleten. Ez idő alatt a többnyire fűszerekből, barnacukorból és sóból álló rub a füsttel együtt kérget képez a húson, mely megvédi azt a kiszáradástól, benntartja a hús nedveit, a végeredmény pedig egy szaftos és rendkívül ízes fogás lesz.

A barbecue-zással kapcsolatban felmerülő legnagyobb tévhit az, hogy a húsokat csakis egyféleképpen lehet jól elkészíteni. A Kiss testvérek, Péter és Dávid végigjárták Amerika híres-neves barbecue éttermeit és az első amit megtanultak a műfajról, az az, hogy nincs jó és rossz út. Szeresd a húst, tiszteld a szmókert, érezd a technikát – ha ezek megvannak, ezután már csak stílus és ízlés kérdése, kinek mi tetszik. A lényeg a tapasztalatmegosztáson van, hogy egyik pitmaster se zárja ki vagy ítélje el a másik barbecue stílusát, hanem együtt, közös erővel tegyenek azért, hogy a hússütés összehozza és egybe kovácsolja a közösséget.

MAT_3554

Ez az eszme az, amit Magyarországon is szeretnének a barbecue-val kapcsolatban meghonosítani. Nincs mit rejtegetni, nincs titkos összetevő, csak a minőségi USDA marhaszegy, a KMS minősítéssel ellátott sertéshús, a frissen őrölt fűszerek, az USÁ-ból hozott, Southern Pride szmóker és az almafa, amivel füstölnek. Rengeteg kísérletezés kellett hozzá, de több ezer sütéssel és a megfelelő tapasztalattal a hátuk mögött ma a vendégeknek olyan felejthetetlen élményt kínálnak, melyben a megfelelő szakértelemmel művelt barbecue, a kellemesen füstös ízek, és a húsok iránt kifejezett tiszteletük egyaránt ötvöződik.

A húsok

Az USÁ-ból hazatérvén a barbecue iránt teljes mértékig elkötelezett testvérek gőzerővel kezdték el felkutatni a legjobb minőségű alapanyagokat. Hosszú keresgélés után sajnálattal tapasztalták, hogy az Európában fellelhető marhaszegy sem állagában, sem ízében, sem méretében vagy mennyiségében nem éri el a tengerentúlit. Így végül maradtak a gyökereknél, és Amerikából hozatják a nedves pácban érlelt USDA Choice minősítéssel ellátott marhaszegyet, mely 120 napon keresztüli szavatossággal biztosítja a magas fokú húsélményt.

MAT_3548

A sertéssel már egyszerűbb dolguk volt: a KMS, azaz Kiváló Minőségű Sertés* minősítéssel ellátott oldalas és lapocka kifogástalan alapja az étteremben kínált BBQ oldalasnak és a pulled porkból készült ételeknek.

A fűszerek

A marhaszegy és a sertés is különböző összetételű fűszeres rub-ot (szárazpácot) kap füstölés előtt, melyek alapja a barna nádcukor, Himalája só, őstermelői magyar pirospaprika (az amerikaiak ajánlásával!), és a bors egyéb fűszerekkel kiegészítve. A titok abban rejlik, hogy mindezeket azonos szemcseméretűre darálják le és ezzel szórják meg, majd dörzsölik be a húsokat.

Az eredmény

Mielőtt a barbecue fogalma egyáltalán megjelent volna Magyarországon, leírni sem lehetett volna a technika és az elkészítési folyamatok eredményeképpen keletkező élménybeli különbséget. A barbecue ízei, a húsok állaga, a szaft mennyisége alapjaiban tér el attól, amit itthon megszoktunk, ennek nyomán pedig könnyen függővé válhat az, aki egyébként is húsimádó, sőt az is, aki ezidáig nem rajongott annyira a húsételekért.

MAT_3564

Látogass el a Szent István körúton, a Vígszínházzal szemközt elhelyezkedő Budapest Barbecue Company-ba, élvezd a nyarat a kerthelyiségben, vagy add át magad a tengerentúli hangulatnak az igényesen kialakított, mégis amerikai lazaságot tükröző belső étteremtérben, ahol 1300 négyzetméteren vár a déli államok büszkeségeként számontartott autentikus amerikai barbecue.

Southern pride isn’t about where you live, it’s about how you live.

 

*Kiváló Minőségű Sertéshúsnak a Magyarországon felnevelt, GMO mentes szemes gabona és az EU által engedélyezett takarmány összetevőket tartalmazó vágott állat húsa minősíthető. A melléktermék aránya nem lehet nagyobb 5 %-nál. A KMS friss sertéshús (félsertés és darabolt áru) meghatározott márványozottsággal (karajmetszet) és sajátos, különleges íz és illatvilággal kell, hogy rendelkezzen (sütéspróba). Ezen jellemzőknek a késztermékek minőségében is meg kell jelenni, azt hordozniuk kell. Forrás: link

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: