A 4 legbarátságosabb kutyus

Legelőször az ember a kutyát háziasította. Egyes vélemények szerint ez pont fordítva történt, a kutya háziasította az embert, felajánlva neki szolgálatát, szeretetét, hűségét. Mindenki hallotta már azt a mondást, hogy a kutya az ember legjobb barátja. Ez valóban így van. Hűségük kiemelkedő, példaértékű. Az első kutya utódai manapság igen sokfélék. Vannak köztük házőrzők, őrző-védők, terápiás kutyák, munkakutyák, kedvtelésből és családtagként tartott kutyák.

Összességében jellemző rájuk, hogy legfőbb feladatuknak tekintik az ember védelmét. Nincs rossz kutya, csak rosszul, nem megfelelően tartott és szocializált kutya. A kutya viselkedése egyértelműen az embertől függ, mi vagyunk értük felelősök.

Azonban ha kutya mellett döntünk, tudnunk kell, hogy a kutya nem játékszer, nem olyan, mint egy cserép művirág, amiről néha letöröljük a port. Érző lélek, napi szintű gondoskodást, figyelmet igényel.

Bár a kutyák – ugyanúgy, mint az emberek eltérő személyiséggel rendelkeznek. Fajtától függően vannak olyanok, akik az átlagnál is kedvesebbek, simulékonyabbak.ű

Ezeket a kutyákat válasszuk, ha barátságos társat keresünk

1. Golden retriever: Róluk köztudott, hogy igazi családi kutya. Szinte nincs is olyan amerikai családi film, ahol ne lenne legalább egy képkocka arról, hogy egy ilyen kutya fekszik a kandalló előtt, futkos a gyerekekkel.

2. Bichon havanese: Egyre népszerűbb ez a kutyafajta. Sokan csak kedvtelésből tartják, de egyre többen gyermeküknek választják társként. Nagyon jó döntés, ugyanis ennek a fajtának a szőre hipoalergén, tekintettel arra, hogy nincs aljszőrzete. Fedőszőre viszont nagyon puha, olyan, mint egy játék plüssmackó. Agresszivitásnak nyoma sincs benne. Terápiás célra is kiváló. Nagyon okos, értelmes, klikkerrel jól tanítható. Talán a leggyerekbarátabb kutyafajta.

3. Shih Tzu: Temperamentumra nagyon hasonló a bichonokhoz, a szőrük is igen puha, selymes. A kutatások szerint Tibetből származik. Nemcsak elviselik, de igénylik is a simogatást. Bújós természetük miatt hűséges társa az időseknek, de gyerekkel is nagyon jól kijönnek, őrzik őket.

4. Cocker spániel: Szintén nagyon jó terápiás kutya. Végtelenül szelíd, jól idomítható, intelligens, nyugodt, szép kutyus, kisebb lakásban is jól érzi magát, ha rendszeresen sétáltatják.

+1 Malinois belga juhász, mert jellemzője a gazdához való mindennél erősebb ragaszkodás.