A legegészségesebb gyümölcsök

Mindenki előtt közismert, hogy szervezetünknek igen nagy szüksége van a gyümölcsökre (és természetesen a zöldségekre is) főleg a vitamin és rosttartalmuk miatt. Ezzel tudjuk ugyanis biztosítani szervezetünk optimális működését, vitaminellátását.

Nézzük most meg, hogy melyek a legegészségesebb gyümölcsök, melyek nálunk elérhetők.

Eper

Ezt a gyümölcsöt tekinthetjük „szezonnyitó” gyümölcsnek is, hiszen tavasz végén, nyár elején ez az első idénygyümölcs, amivel a piacon találkozhatunk.

Nemcsak piros színével tűnik fel a piaci kavalkádban, de már az illata is odacsalogatja a vitaminra éhes vásárlókat. Vásárlás előtt azonban érdemes érdeklődni, hogy honnan származik, mert a hatalmas méretű, külföldi termesztésű csak a szemnek kívánatos, ízében, zamatában meg sem közelíti a magyar szántőföldi termesztésű testvéreit. Több helyen mi magunk is szedhetjük ezt a finom csemegét. Nemcsak jó családi móka, testedzés, de szedés közben bőven lakmározhatunk is belőle. Érdemes jóval többet szedni, mint amennyit pár napon belül el tudunk fogyasztani, és finom lekvárt, dzsemet készíteni, hogy a hideg téli napokon is rendelkezésünkre álljon ez a finomság. A lustábbak akár le is fagyaszthatják. Mint minden piros gyümölcsre, erre is jellemző, hogy magas az antioxidáns tartalma.

Magja miatt egy éves kor alatt nem ajánlott a fogyasztása.

Cseresznye

Szinte az eper megjelenésével egy időben mosolyog ránk a piaci és áruházi polcokon ez a finomság, ami a gyerekek nagy kedvence is, hisz fülbevalónak is kiváló!

Tekintettel a sokféleségére, kora tavasztól több hétig is élvezhetük, kezdve a korai fajtától a később érő, nagyobb és zamatosabbakig. Egy finom germensdorfi szembe szinte bele is tudunk harapni, akkora.

Könnyen emészthető, a görögdinnye mellett szinte ennek a legmagasabb a víztartalma.

Citrusfélék

Bár a mi éghajlatunkon nem érik be, főleg dísznövényként ültetik, de hazai viszonyok között is az év minden szakában hozzá tudunk jutni.

Fanyar ízük ellenére közkedveltek, üdítő, szomjoltó hatásuk közismert.

Nemcsak C, de A vitaminban is gazdagok.

Szeder

Bár idénygyümölcs, de a fagyasztott formában az év minden napján rendelkezésünkre áll.

Érdemes pár marékkal a müzlihez vagy joghurtba keverni, így a gyermekek is szívesen fogyasztják. A gyümölcssalátának is elengedhetetlen kelléke. Többféle vitamint tartalmaz, nemcsak víztartalma, de rosttartalma is magas.