woman eating balsamic glaze with bread

Balzsamecet – tulajdonsága és hatása

Az utóbbi időben egyre nagyobb a balzsamecet népszerűsége. Nemcsak a konyhában használható sokoldalúan, hiszen kiváló ételízesítő, de hatásos bizonyos betegségek megelőzésében, gyógyításában is.

Maga a balzsamecet fonnyadt szőlőből (mustból) készül, természetes fermentálódással. Könnyű felismerni sötétbarna, szinte fekete, fényes színéről, jellegzetes illatáról. Zamatos, enyhén édeskés ízű. Azért, hogy értékes aromája megmaradjon, célszerű a kamrában hűvös, száraz helyen tárolni jól lezárt, sötét üvegben. Ha így tároljuk, sokáig eláll.

Tulajdonságai, hatása

Mivel a balzsamecet gazdag értékes mikrotápanyagokban, antioxidánsokban, ezért fantasztikus életelixír, ezért hasznos, ha minden nap fogyasztjuk. Bátran locsoljuk meg vele salátánkat, adjuk zöldségekhez, melyeknek így különleges, egyedi íze lesz. Nagyon sok olyan hasznos tápanyagot tartalmaz, mely csak a balzsamecetben található.

Bőven található benne kálium, foszfor, magnézium, azonban nem tartalmaz zsírt és fehérjét.
Kalóriatartalma alacsony. Magas C-vitamin tartalmánál fogva segíti az immunrendszerünk működését, véd a fertőzések ellen, segíti a gyógyulást.

Véd a cukorbetegség ellen, mert normalizálja a vércukorszintet. A benne lévő kálium miatt jótékonyan hat a vérnyomásunkra – csökkenti, de ha túl alacsony, akkor megnöveli azt, ezáltal javítja szív- és érrendszerünket, megakadályozza az érfalak eltömődését. Szabályozza a vércukorszintet.

Alacsony nátriumtartalma miatt csökkenti a szívroham kockázatát. A benne lévő ecetsav segít a koleszterin csökkentésében. Az emésztésünket is rendben tartja, mivel védi és óvja a bélflóra egészségét. Megkönnyíti szervezetünk számára a hús feldolgozását, megemésztését.

Egészségesebbé, fiatalabbá, ragyogóvá teszi a bőrt és a hajat, késlelteti az öregedést, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Ezenkívül a fogyókúrának is hasznos segítője.

Összességében elmondhatjuk, hogy mindenképp jótékonyan hat az egészségre.