Csíratípusok, amelyek fogyasztását érdemes kipróbálni

A csírák fogyasztásának a mindennapi étrendbe történő beépítése rendkívül előnyös, mivel ezek a szárkezdemények igazi vitamin- és tápanyagbombák. A folsav-, magnézium-, foszfor- és K-vitamin-tartalmuk akár tízszer több is lehet, mint a teljesen kifejlett zöldségek esetében.

Ráadásul attól sem kell tartanunk, hogy körülményes a termesztésük. A csíráztatás viszonylag egyszerűen megoldható a konyhában egy csíráztató üvegedény vagy egy emeletes csíráztató tál segítségével.

Csíráztatás folyamata

A folyamat megkezdéséhez arra van szükség, hogy egy szűrő segítségével átöblítsük a magokat, és tiszta vízben az ajánlott áztatási ideig áztassuk. Majd miután letelt ez az időtartam, öblítsük le ismét a magokat, és helyezzük őket a csíráztató tálba vagy üvegbe, hogy megindulhasson a folyamat

A csírázás alatt pedig öblítsük le a magokat naponta legalább kétszer vagy akár többször is tiszta vízzel, és 3-4 nap elteltével már meg is fognak jelenni a kis szárkezdemények, amelyeket fogyasztás előtt érdemes leöblíteni és papírtörlőn alaposan megszárítani.

Most, hogy már tisztában vagyunk a csíráztatás folyamatával, szeretnénk még megosztani azokat a csíratípusokat, amelyeket szerintünk mindenképpen érdemes kipróbálni.

Babcsíra

A babcsíra az egyik legkönnyebben termeszthető és általánosan elérhető csíratípus, amely magas folsav, fehérje, vas valamint C- és B-vitamin tartalommal rendelkezik.

Mi az egyik legnépszerűbb fajtáját, a mungóbabcsírát rendszeresen felhasználjuk a kedvenc thai sült tészta receptünk elkészítése során. De nagyszerűen kiegészíti a padthai-unkat is és a vietnámi pho levesünket is.

Lucernacsíra

A lucernacsíra kiváló niacin-, kalcium-, rost-, C-vitamin és a riboflavin forrás, továbbá olyan alapvető ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a cink és a magnézium. A legjobb nyersen fogyasztani, például szendvicsben, hogy megőrizze ropogós állagát.

Végül pedig a lencse csíra

A lencsecsíra nagyon jó C-vitamin forrás, de a mézga és pektin tartalma kiválóan alkalmassá teszi az étkezések után fellépő vércukorszint-emelkedés csökkentésére is, amely miatt elengedhetetlen a fogyasztása a cukorbetegek számára. Mi egyébként általában egy ázsiai ihletésű csirkemellből készült salátában szoktuk felhasználni.