kakaós kalács

Csupán pár hozzávaló kell a kakaós kalácshoz

A kakaós kalács egy örök klasszikus, amelyet minden korosztály szeret. Bár sokan gondolhatják, hogy ez egy bonyolult sütemény, valójában csak néhány alapanyagra van szükség a készítéséhez. Íme, hogyan készíthetünk otthon ízletes kakaós kalácsot.

Kezdd azzal, hogy az élesztőt keverd el egy kevés cukorral, majd öntsd hozzá a langyos tejet. Hagyd állni 10-15 percig, amíg habos nem lesz. Ezután keverd össze a finomlisztet és a réteslisztet a sóval és a maradék cukorral egy nagy tálban. Add hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojást és a maradék tejet, majd gyúrd össze alaposan. Amikor már összeállt a tészta, apránként add hozzá az olvasztott vajat, és dagaszd tovább, amíg sima és hólyagos nem lesz.

Oszd ketté a tésztát. A kakaóport keverd össze egy kevés vízzel, majd egyik tésztafeléhez add hozzá. Mindkét tésztafelét külön-külön letakarva, hagyd kétszeresére kelni.

Amikor megkelt a tészta, oszd négy részre. Minden darabot nyújtsd ki kalácsforma nagyságúra a lisztezett deszkán. A fehér tészta kerüljön alulra, erre fektesd rá a kakaós tésztát, majd tekerd fel óvatosan. Bélelj ki két sütőformát sütőpapírral, helyezd bele a kalácsokat, takard le, és hagyd, hogy újra megkeljenek, amíg a forma szélét el nem érik.

Kenj le a kalácsokat felvert tojássárgájával. Előmelegített sütőben 180°C-on süsd 15 percig, majd csökkentsd a hőmérsékletet 165°C-ra, és süsd még további 30 percig. Ha szükséges, a sütési idő utolsó szakaszában takard le alufóliával a kalácsokat, hogy ne süljenek túl. A végén egy aranybarna, illatos kakaós kalácsot kapsz, amely tökéletes kísérője lehet egy finom teának vagy kávénak.

Milyen más sütivel lehet még próbálkozni?

Ha kakaós kalács után más sütemények elkészítésére is vágysz, itt van néhány finom és változatos recept, amit kipróbálhatsz:

Zserbó: Ez a magyar klasszikus tökéletes választás ünnepekre és különleges alkalmakra. A réteges tészta, baracklekvár, darált dió és a csokoládé bevonat páratlan ízélményt nyújt.

Pogácsa: Különféle változatokban készíthető, legyen szó sajtos, túrós vagy éppen tepertős változatról. Remek választás vendégváró falatoknak vagy uzsonnának.

Bejgli: Még egy kedvelt magyar sütemény, amelyet többnyire dióval vagy mákkal töltve készítenek karácsonykor, de az év bármely szakában nagyszerű választás lehet.

Lekváros bukta: Puha, élesztős tésztába csomagolt finom lekvár, sült almás vagy túrós töltelékkel is nagyon népszerű.

Tiramisu: Egy olasz desszertklasszikus, amelyet mascarpone, ladyfinger keksz, kávé és kakaópor rétegezésével készítenek. Gyorsan összeállítható és nagyon elegáns.

Linzer és isler: Két hagyományos, lekvárral töltött sütemény, amelyek tökéletesek teadélutánokhoz. A linzer apró lyukakkal a tetején, míg az isler csokoládébevonattal készül.

Sacher torta: Bár kicsit bonyolultabb elkészíteni, de minden erőfeszítést megér. Gazdag csokoládés torta lekvárral töltve és csokoládé glazúrral leöntve.

Mindegyik sütemény különleges ízélményt nyújt, és számos alkalomra kínálható. Ha kedvet kaptál valamelyik elkészítéséhez, csak válaszd ki a hozzád legközelebb állót és próbáld ki!

(A kakaós kalács receptjét a www.tutirecept.hu receptoldalon találtuk)