reggeli sport

Ezért érdemes reggel sportolni

A sportolók és a sportot űzők körében folytonosan felmerülő kérdés a „mikor érdemes sportolni”? Leszögezhetjük, hogy sportolni, edzeni mindig jó, de főleg – az egészségünk érdekében érdemes is.

Vannak, akik inkább reggelente szeretnek sportolni, hogy felfrissülve kezdhessék el a napot, sokan vannak azonban olyanok, akik inkább munka után, este szeretnek edzeni. Ez alapvetően a bioritmusunktól és a lehetőségeinktől, időbeosztásunktól függ.

Reggeli sportolás előnyei

Ha a reggeli időpontra időzítjük a sportolásunkat, észre fogjuk venni, hogy ha már elhatároztuk magunkat, nekifogunk, akkor sokkal könnyebben rázódunk bele az edzésbe.

Feltöltődünk energiával, jobban tudunk majd napközben is a feladatokra összpontosítani, munkavégzésünk hatékonyabb lesz.

Könnyebb lesz a napi rutinba beépíteni, az életünk rendszeresebbé válik. Reggelente magasabb a kortizolszintünk, ami a vércukrot szabályozza, fokozza az izombontást.

Fogyókúrázók mindenképp a reggeli edzést válasszák, mert ilyenkor a szervezet jobban égeti a zsírt, hatékonyabb a fogyás, a nap folyamán kevésbé lesznek éhesek.

Célszerű reggeli edzésként a futást (gyors séta, gyaloglás is tökéletes választás), a biciklizést és az úgy nevezett kardio-edzéseket választani.

Bemelegítés és az étkezés fontossága

Reggeli edzéskor fokozott figyelemmel legyünk a bemelegítésre, mert ilyenkor még szervezetünk pihenő fázisban van, hagyjunk időt a „felébredésre”, lassan, fokozatosan növeljük a terhelést. A nyújtó gyakorlatokról az edzés végén semmiképp sem feledkezzünk meg.

Bár üres gyomorral intenzívebb a zsírégetés, egészségünk szempontjából azonban mindenképp vegyünk magunkhoz egy kevés reggelit, mielőtt nekiállunk sportolni. Nem jó döntés üres gyomorral kezdeni az edzést. Jó választás lehet egy finom turmix, amibe tehetünk egy almát, banánt, idénygyümölcsöt, egy kis zellerszárat, de akár egy fehérje-shakerrel is kezdhetünk. Semmiképp ne igyunk éhgyomorra kávét!

Ha azonban versenyre készülünk, a versenyt megelőző időszakban mindenképp akkor végezzük az edzéseket, amikorra a versenyt meghirdették.