Hogyan válasszuk ki a számunkra megfelelő tollat?

A toll az egyik leggyakoribb papír írószer manapság, amelyből garantáltan mind az irodákban, mind a háztartásokban legalább 10-20 darab megtalálható a különböző helyiségekben elszórva.

Ennek ellenére, amikor gyorsan fel kellene írnunk, vagy alá kellene írnunk valamit, akkor kétféle forgatókönyv szokott általában bekövetkezni: vagy egyet sem találunk, vagy azzal, ami a kezünkbe akadt, nem lehet normálisan írni, mivel maszatol, vagy egyáltalán nem kényelmes a fogása.

Ezért is gondoltunk arra, hogy a mai cikkünkben adunk néhány tippet azzal kapcsolatban, hogy hogyan is érdemes kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb tollat.

Jobb-, vagy balkezesek vagyunk?

Mivel alapjáraton a jobbkezesek vannak többségben, így a tollak használata számukra sokkal könnyebb, mivel a gyártók a tervezés során leginkább őket vették figyelembe.

A balkezesek keze viszont az írás közben követi az íróeszköz, amelynek eredményeként viszonylag gyakran előfordul az, hogy elkenődik a papírra felvitt tinta. Nekik tehát olyan tollra van szükségük, amelyeknek a tintája szinte azonnal megszárad, amint a papírral érintkezik. Ilyenek lehetnek például a golyós- és az olajos tintájú tollak

Milyen a toll testének vastagsága és súlya?

Ha egy olyan papír írószer terméket szeretnénk választani, amelynek kényelmes a fogása, akkor a toll testének vastagságát is figyelembe kell venni. Hiszen hiába néz ki egy vékonyabb testű penna hihetetlenül elegánsan, a nagyobb méretű kézfejünk miatt nem fogunk tudni vele élvezettel írni. De természetesen ugyanez igaz fordítva is.

A legtöbbünk nem is gondolná, de a toll súlya illetve az íróhegye és a vége közötti súlyelosztás kiegyenlítésének mértéke is nagyban befolyásolhatja az írás élményét. Ezért ezeket sem szabad figyelmen kívül hagyni, ha egy olyan tollat szeretnénk vásárolni, amellyel öröm a betűket papírra vetni.

Milyen stílusban írunk?

Végül pedig nem árt még azt is szem előtt tartani a döntés meghozatala előtt, hogy milyen stílusban szoktunk írni. Át kell gondolnunk, hogy az általunk használt papír írószer segítségével általában hatalmas vagy szinte már olvashatatlanul aprócska betűkkel szoktunk írni Továbbá az is egy fontos szempont lehet, hogy egyenes vagy görbe, visszacsukló kéztartással körmölünk.