baba és szülők

Miért egyre népszerűbb a babakarám?

A szülők, nagyszülők az utóbbi időben egyre többet vásárolják az úgy nevezett babakarámot. Régen a járóka volt a sláger, ma inkább – aki teheti, mert elegendő hely áll rendelkezésére akár lakáson belül, akár az erkélyen, vagy kint a kertben – babakarámot vásárol. Ahogy aktívabban kezdenek mozogni a gyermekek, már három hónapos kortól 2-5 éves korig praktikus a használata.

Használatával a lurkó biztonságosan játszhat, míg mi is el tudjuk végezni teendőinket. Hamarabb végzünk a munkával, ha nem kell állandóan arra figyelni, hogy épp milyen veszélynek van kitéve gyermekünk. Az sem utolsó szempont, hogy így nem kell állandóan fegyelmezni, tiltani, hogy „jajj, ne nyúlj oda, ne fogd meg, mert meleg, mert nagy, kicsi, rád borul, magadra rántod, megszúr”, stb.

A babakarám nagysága, alakja változtatható, igényeinknek megfelelően tudjuk összerakni, majd pillanatok alatt szétszedni. Összecsukva kis helyen is elfér.

A jó minőségű babakarámok strapabírók, évekig használhatók, több testvért is kiszolgálnak.

A babakarám jellemzői

A babakarám nem csak megvédi a gyermeket a veszélyes helyzetektől, de megfelelő helyet is biztosít a mozgáshoz, járáshoz, játszáshoz. Segít az önállóság és a függetlenség kialakulásában, a kicsik megtanulnak egyedül játszani, problémát megoldani, de azt is megtanulják, hogy a közelben lévő szülőtől bármikor segítséget kaphatnak.

A legtöbb babakarám egyaránt alkalmas kültéri és beltéri használatra. Jó időben, mikor már lehet a földön játszani, felállíthatjuk a kertben is, ezáltal közelebb hozzuk hozzájuk a természetet.

A kisgyermekes családok nagy része kisállatot is tart a lakásban. A babakarám használatával egymás mellett lehet gyermekünk és a kutya, cica is úgy, hogy egyik sem tud kárt tenni a másikban.

Ezt az eszközt lépcsők elé is tehetjük, így a kicsik nem tudnak sem felmászni a lépcsőn, sem pedig leesni onnan. Az össze- és szétszerelése nagyon egyszerű, pillanatok alatt felállíthatjuk, de meg is szüntethetjük. Tisztán tartásuk is könnyű, csak nedves ruhával át kell törölni és kész.

Léteznek habpárnával használható termékek is, melyek így védik a gyermekeket a elesésekkel járó nagyobb ütközésektől.

Ikreknél is nagyon jól használható a babakarám, ha nappal abban játszhatnak, mozoghatnak. Érdemes abban kialakítani a játszósarkot.