Miért együnk almát?

Vitaminforrás

Köztudott, hogy az alma az egyik legegészségesebb gyümölcs. Mindenki számára ismert az a mondás, hogy „napi egy alma az orvost távol tartja”.

Ez bár közhelynek tűnik, de a valóságban is így van, ugyanis az almában sok, a szervezetünknek nagyon fontos vitamin található (a C-vitamin és a kálium mellett B-vitamint is tartalmaz, mely vitaminok alapvetően fontosak nemcsak az idegek, de az izmok működéséhez, fejlődéséhez. Mindezeken felül nyomelemeket is tartalmaz.

Tekintettel arra, hogy a vitaminok, antioxidánsok túlnyomó többsége a héjában koncentrálódik, alapos megmosás után azt is fogyasszuk el.

Ha mégsem szeretjük nyersen az alma héját fogyasztani, akkor akár nyersen, akár szárítva teát is főzhetünk belőle. Ízletes és üdítő italhoz jutunk így, ezzel is elősegítve a napi folyadékfogyasztásunk növelését.

Ha esetleg olyan helyzetbe kerülünk, hogy nincs lehetőségünk fogat mosni, egy alma akkor is jó szolgálatot tesz, hisz elrágásával megtisztítjuk fogainkat. Kalcium és foszfor tartalmánál fogva táplálja is azokat. Azonban az esti fogmosás kiváltására nem ajánlom túlzott savtartalma miatt, ami károsítja a fogzománcot.

Energiaforrás

Magas gyümölcscukor tartalmának köszönhetően könnyedén energiát nyerhetünk belőle, így sportolás, illetve szellemi munka előtt fél órával hasznos lehet egy alma elfogyasztása.

Gyógyhatások

Nemcsak az immunrendszerünket élénkíti, de megköti a sejteket károsító szabad gyököket, így rákellenes hatása is közismert.

Gazdag rost és pektinanyag-tartalma miatt könnyíti az emésztést, pörgeti az anyagcserét, ugyanakkor nem okoz hasmenést. Kezdődő irritábilis bélszindróma esetében is jó választás.

Fogyasztásával megelőzhetők a szív- és érrendszeri problémák, ugyanis beállítja a koleszterinszintet.

Magas cukortartalma ellenére cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Mivel a rosttartalma is magas a fogyókúrázók is beépíthetik diétájukba. Ha kockára vágjuk és mikrohullámú sütőben pár percig pároljuk, édesség iránti vágyunkat is leküzdhetjük vele.

Ne felejtsük el azt sem, hogy ez az első gyümölcs, amit a kisbabák az anyatej (tápszer) mellé először fogyaszthatnak. Segít a hányinger leküzdésében is.

Összegzés

Mivel nagyon sokféle almafajta létezik, mindenki kiválaszthatja a neki tetszőt. Gyakorlatilag egész évben rendelkezésünkre áll ez a finom gyümölcs, ezért bármikor hozzájuthatunk.