Miért együnk minden nap zöldséget?

Egészségünket alapvetően befolyásolja a mozgás mellett étkezés, ezért nem mindegy, hogy mit viszünk be nap mint nap a szervezetünkbe.

A WHO ajánlása szerint egy átlagos felnőttnek naponta minimum 400 gramm zöldséget és/vagy gyümölcsöt szükséges elfogyasztania. Egy londoni tanulmány alapján azonban még ennél is többet, ennek a kétszeresét javasolja, hogy valódi változást érhessünk el.

Fontos azonban felhívni a figyelmet arra, hogy a burgonya és a csipsz nem tekinthető zöldségnek!

A zöldségfogyasztás előnyei

Zöldségfogyasztással nemcsak a szívroham és az agyvérzés kockázatát csökkenthetjük, de a rákfélék kialakulásának veszélyét is.

Szuperzöldségek

Elsősorban a cékla tekinthető az egyik legegészségesebb zöldségnek. Ha megnézzük egy egészségtudatos kismama mit ad gyermekének az első 2-3 évben, biztosak lehetünk benne, hogy a cékla előkelő helyet foglal ez az étlapon. Természetesen ez nem véletlen, hiszen a cékla nemcsak egészséges és ízletes, de nagyon sok féle képpen elkészíthető, variálható. Könnyen beépíthető a felnőttek étrendjébe is.

Tele van fehérjével, szénhidráttal, egészséges – nem hozzáadott – cukorral, rosttal, karotinnal, vitaminnal. Igen magas az ásványianyag tartalma is.

Hatóanyagainak köszönhetően, mint minden úgy nevezett „vörös zöldség” védi az egészségünket. A közismert mondást, miszerint „naponta egy alma az orvost távol tartja”, bátran kiterjeszthetjük a céklára is.

A szuperzöldségek között érdemes megemlíteni a csicsókát, mely napjainkban újra nagy népszerűségnek örvend. Alacsony glikémiás indexe miatt a cukorbetegek számára is jó választás. Fogyaszthatjuk párolva, főve, sütve, de nyersen lereszelve – savanyúságként is.

A káposztafélék is roppant egészségesek, nem beszélve arról, hogy az egyik legolcsóbban beszerezhető zöldségek.

A sütőtök is méltán népszerű. Könnyű hozzájutni, és szintén változatosan elkészíthető. Nemcsak a felnőttek, de a gyerekek nagy kedvence is. Hamar megfő, jól turmixolható. Sárga színével napsugarat hoz a téli hétköznapokba. Nemcsak levesként, köretként de sütemények alapanyagaként is használható.

Ne feledkezzünk meg a zellergumóról, melynek szintén szerteágazó a felhasználása. Aki nem szereti markáns, pikáns ízét, bátran dúsíthatja vele a burgonyapürét. Érdemes kihasználni természetes és kíméletes vízhajtó hatását. Erősíti az immunrendszert. tisztítja a nyirokrendszert.