Miért kertészkednek olyan sokan?

Megfigyelhető, hogy az utóbbi években az átlaghőmérséklet folyamatosan nő, különösen az elmúlt 10 év során emelkedett jelentősen. Ennek egyenes következménye, hogy egyre kevesebb víz áll rendelkezésre. Kiszáradnak a patakok, kisebb tavak, a folyók vízszintje és a nagyobb tavaké is évről évre apad. Sajnos a vízhiány is egyre gyakrabban felüti a fejét, ezért fogyasztási korlátozásokat léptetnek életbe. Súlyosabb esetben napi 24 órában tiltják a locsolást, autómosást, medencék feltöltését a lakosság számára.

Kertészkedés

A családok nagy része, ha rendelkezik egy kis kerttel, akkor ott megpróbálja megtermelni magának a zöldség-gyümölcs egy részét. Hogy a gyümölcsfa, az eper, újhagyma szépen fejlődjön, ahhoz bizony vízre van szükség.

Locsolási tilalom esetén sajnos növényeink nem juthatnak hozzá, hacsak nem próbáljuk más forrásból pótolni a csapvizet. A szárazság, a vízhiány sajnos tönkre teszi a növényeket.

Ezt azonban ki tudjuk küszöbölni, ha beszerzünk egy esővízgyűjtőt. Az esővízgyűjtő segít abban, hogy olyan környezetbarát kertet alakíthassunk ki, ahol jól érzi magát a veteményes, a gyümölcsfa, a virág, és természetesen mi is. Az esővízgyűjtés nem divat, hanem a környezettudatosság alapvető pillére.

Hasznosítás

Régen úgy gyűjtötték az esővizet, hogy az eresz alá tettek egy műanyag vagy fém olajoshordót, és oda folyt az esővíz. Ma már olyan esővízgyűjtő edényeket kaphatunk, ami méltán lesz kertünk dísze és egy nagyon fontos eleme kertünknek.

Igaz, hogy egy szép és praktikus esővízgyűjtő nem olcsó mulatság, de csak egyszeri kiadást igényel, utána évtizedekig hálás lesz érte a kertünk, a gyümölcsfa finom terméssel hálálja meg a gondoskodást. Az esővízgyűjtő segítségével a kertünk könnyebben viseli el a csapadéknélküliséget. Az esővízgyűjtő amellett, hogy praktikus, könnyen is használható.

Előnyök

Ha nincs locsolási tilalom, akkor is használhatjuk öntözésre, így a locsolás miatt nem fog emelkedni a vízszámla. Ha felfogjuk a vizet, akkor az nem fogja rongálni a házunk alapját, a falakat, nem fog az épület alá folyni, ahol semmi szükség rá.

Nem kell gondoskodnunk az esővíz elvezetéséről sem. A növények, a gyümölcsfa, a virág mind hálás lesz érte, ugyanis ők nem szeretik a kemény csapvizet, sokkal jobban örülnek a lágy esővíznek.