Mire is jó egy webtárhely?

A webtárhely tulajdonképpen egy szerver számítógép lemezfelületének egységnyi részét jelenti, mely el van különítve egy adott felhasználó részére, amin a honlapja található.

Ez nagyon széles körben használatos, hiszen már szinte minden vállalkozásnak van honlapja, amit az Interneten bárki elérhet. A honlapok működéséhez van erre szükség. A webtárhely az egyik legolcsóbb megoldás arra, hogy valaki elérhetővé váljon a világhálón.

Ezen a számítógépen, illetve szerveren rendelkezésre állnak mindazok a szükséges kiegészítések, melyek azt biztosítják, hogy az adott honlap megfelelően és folyamatosan működhessen. A kiszolgáló szerver használatához nincs szükség semmiféle különleges számítástechnikai ismeretekre, szinte bárki képes annak használatára.

Ennek az az előnye, hogy a weboldal üzemeltetése egy bérelt webtárhely segítségével mindenképp költséghatékony megoldást jelent.

Domain név is szükséges

Ahhoz, hogy valaki a világhálóra tudjon csatlakozni, szükséges egy úgy nevezett domain név, mely nem más, mint egy azonosító, melynek segítségével rábukkanhatunk egy weblapra. A domain név mögött egy egyedi számsor rejtőzködik, ami a webtárhelynek helyet adó szervert azonosítja, de ezt nehéz megjegyezni.

Éppen ezért, hogy ne legyen probléma a megjegyzéssel, erre szolgál az emberek számára is érhető domain név, a számítógépek és szoftverek pedig megoldják a többit.

Elosztott tárhely

Az elosztott webtárhelynek a lényege, hogy egy bizonyos számítógépen, azaz egy fizikai szerveren több weboldal is üzemel. Ezen belül aztán a szolgáltató dönti el, hogy a látogató pontosan hova akar érkezni, melyekhez a domain nevet kisebb részekre bontják.

Az ilyen webtárhely csomagok nagyon széleskörű lehetőséget biztosítanak a felhasználóknak a személyre szabásra. Könnyen hozzáadható céges email cím, mivel az elosztott tárhely része az email tárhely is. Egyes szolgáltatók azt is engedik, hogy több, vagy néha korlátlan számú emailt alakítsunk ki, míg a rendelkezésünkre álló tárhely ezt lehetővé teszi.

Az ilyen webtárhely megoldások jelentik ma az egyik leginkább elérhető megoldást, ha nem értünk a szerver adminisztrációjához, és kedvező árú megoldást keresünk.