Rendhagyó fine dining barbecue vacsora Valentin hétvégéjén
2019-01-10
Ajándék desszertkülönlegesség Valentin napján
2019-02-05
Show all

Fine Dining BBQ – ha eddig elképzelni sem tudtad, mit értünk ez alatt, akkor most figyelj!

Egy igazán különleges eseménnyel nyitjuk az évet, amiben a barbecue műfajának határait tologatjuk. Az fordult meg ugyanis a fejünkben, hogy a kiváló húsokon túl milyen fogásokat tudnánk a füst “felhasználásával” megalkotni, melyek megmutatják a barbecue-ban rejlő lehetőségeket azok számára, akik eddig mondjuk nem láttak elég fantáziát ebben a húsközpontú műfajban, vagy már olyan nagy barbecue rajongók, hogy szívesen kipróbálnának valami újat, mást, mint amit eddig ezen néven ismertek.

Így alkottuk meg a Fine Dining BBQ vacsora ételeit, melyben séfünk bátran eleresztette a fantáziáját és olyan elképesztő ételeket kreált, melyek megállják a helyüket bármelyik fine dining étteremben – és emellett a szmóker füstje sem hiányzik belőlük! Most egymás után be is mutatjuk Nektek, mire számíthattok, ha eljöttök hozzánk február 15-16-17-én, a Fine Dining BBQ hétvégére!

A Fine Dining BBQ ételek és a hozzájuk ajánlott borok:

Előétel: Füstölt kacsamájpástétom hagymalekvárral, aszalt barackos kaláccsal
Ajánlott bor: Trapiche Oak Cask Chardonnay 2017 Argentína

Az előételben főszerepet betöltő a kacsamájpástétomhoz a kacsamájat először a szmókerben 70 fokon hőkezeljük, hogy kellemes füstös ízt kapjon, ezután préseljük össze még melegen, majd hidegen szeleteljük fel.

A hozzá készült hagymalekvárt lilahagymából főzzük, amit balzsamecetes-kakukkfüves fűszeregyveleggel bolondítunk meg. A tökéletes ízhatáshoz pedig egy kifejezetten édes, barackos kalács járul hozzá, melynek puha tésztáját aszalt barack darabok dobják fel.

Ehhez a fogáshoz egy argentin bort ajánljunk, a Trapiche Oak Cask 2017-es Chardonnay-t, amiben pirítós és almás pite aromatikája sejlik fel. Illatában a fajtajegyek szép kombinációt alkotnak a hordóval. Kerek bor, jó savakkal.

Leves: Parmezános gyöngybab krémleves bazsalikommal, füstön szárított paradicsommal
Ajánlott bor: Fanti “ROSATO” IGT 2014 Toscana

A fine dining bbq vacsora második fogása több szempontból kedves szívünknek: egyrészt, mert egy olyan klasszikushoz nyúltunk, mint a bableves, másrészt, mert sikerült őt több oldalról is újrafogalmaznunk.

A leves fő alapanyaga, a gyöngybab, egy apró, barátságos, fehér színű babfajta, sokkal több, mint az iskolás évek menzás élményeinek egyik gyakori szereplője – talán a legízletesebb az összes babféle közül. Fehérrépával és zellerrel főzzük meg, majd tejszínnel és parmezánnal turmixoljuk igazán krémesre. Friss bazsalikomot szórunk a tetejére, és a szmókerben, 60 fokon, füstön szárított paradicsommal hintjük meg.

Kellemes meglepetéseket ígér ez a leves, az ízek csak úgy robbannak majd!

Ehhez a fogáshoz egy pink színű, könnyed, intenzív aromákkal megáldott toszkán bort, a Fanti “ROSATO” IGT 2014-et ajánljuk.

Első főétel: BBQ gyöngytyúk comb füstös sütőtökpürével, vajas petrezselymes kelbimbóval, sült gnocchival
Ajánlott bor: Santa Carolina Reserva Merlot 2015 Chile

Az első főételben a gyöngytyúk egész combot a szmókerben sütjük omlósra – további különlegessége pedig, hogy a felsőcomb része csont nélkül, felgöngyölve kerül a füst alá.

A hús mellett szervírozott batátát szintén a szmókerben készítjük el, ezáltal kellemesen füstös aromát nyer, melynek a krémesítés után ízét a kakukkfű, a textúráját puha vaj teszi még egyedibbé. A lágyságot ellensúlyozandó ropogósra sült, aranybarna gnocchi is kerül a tányérra. A kelbimbót blansírozzuk, így a zöldség roppanós marad, megőrzi erőteljes, friss színét és nem mellesleg vitamintartalmát is. 😉

Ehhez a komplex fogáshoz egy chilei bort, a Santa Carolina Reserva 2015-ös Merlot-ját ajánljuk. Ezt a mély bíbor színű bort kóstolva a piros gyümölcsök találkoznak a fűszeres jegyekkel. Közepes testű bor, melyben a lágy tanninok frissítik a lecsengést.

Második főétel: BBQ oldalas duo (marha, sertés) fondant burgonyákkal és savanyított lencsékkel
Ajánlott bor: Francis Coppola Director’s Cabernet Sauvignon 2015 California 

A BBQ oldalas duóhoz marha- és sertésoldalas készül el szmókerünkben, almafa füstjén, hosszú órákon keresztül, lassú tűzön sütve.

A sertésoldalas igazi klasszikusnak számít a barbecue műfaján belül, a marhaoldalas viszont annál különlegesebb: a legkiválóbb ízélmény elérése érdekében az USDA minősítéssel ellátott marhahúst Amerikából hozzuk be, ami 12 órát tölt el a szmókerben, hogy különösen szaftos és puha fogás kerekedjen belőle.

Az oldalasokat fondant burgonyákkal és savanyított lencsékkel tálaljuk: a kétféle, lila- és hagyományos burgonyát vajban, alacsony hőfokon, natúr ízüket kiemelve sóval és borssal készítjük el, amit a rizsecettel, gyömbérrel és friss korianderzölddel kevert, savanyított lencse tesz igazán kivételessé.

Ehhez a mesteri fogáshoz hasonlóan zseniális bor dukál: a Francis Coppola Director’s 2015-ös Cabernet Sauvignon-t ajánljuk hozzá, egyenesen Kaliforniából. Ez a száraz vörösbor Francis Ford Coppola pincészetéből származik, fahordóban érlelt, karakán, gazdag ízvilágú ital, melyben a fekete ribizli, meggy, szilva, cseresznye, szegfűszeg fedezhető fel, megbolondítva egy kis csokoládéval.

Desszert: Bourbon-nel füstölt csoki mousse, grillezett pillecukorral, pisztáciamorzsával és maracuja coulis-val
Ajánlott bor: Grand Tokaj Aszú 2013 Magyarország

A desszert igen beszédes nevében minden benne van, amit tudni érdemes róla, ám a textúrát és az ízek változatosságának harmóniáját külön kiemelnénk ennél a mennyeien finom édességnél!

A tojásfehérjével lágy habbá kevert étcsokis mousse-t a szmókerben alacsony hőfokon megfüstöljük, az ezáltal kapott füstös ízt pedig bourbonnel emeljük ki. A pisztácia morzsa ropogós, natúr íze, a maracuja coulis savanykás-gyümölcsös zamata és a grillezett pillecukor játékossága olyan egyveleget alkot, ami méltó befejezése lesz ennek a fantasztikus vacsorának.

Ehhez a fogáshoz a Grand Tokaji Aszú 2013-at ajánljuk. Ennek a bornak illatát akácvirág, fehér és kajszibarack vezeti, ez az aromatika az ízben is folytatódik. Nem annyira a komplexitása, mint inkább tisztasága, arányai, virulens savkészlete az erénye – ettől válik rendkívül élvezetes, könnyen iható borrá.

Kedvet kaptál a Fine Dining BBQ vacsorához? Akkor kattints és foglalj asztalt most:
budapestbarbecue.hu/finediningbbq

Tarts velünk február 15-16-17-én – a három közül bármelyik napon végigeheted fine dining menünket!

A menüt 9.990 Ft / fő (csak az ételek) áron vásárolhatjátok meg, a borokat pedig opcionálisan mindenki a helyszínen választhatja ki az ételekhez.

A degusztációs BBQ menüt csak az előzetes foglalások számának megfelelő mennyiségben készítjük el, ezért javasoljuk, hogy még időben foglaljatok! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: