paradicsom

Miért érdemes paradicsomot fogyasztani?

Különösen a hazai, szabadföldön termesztett paradicsomról mondható el – különösen ha bio-gazdaságból származik, – hogy kiváló vitaminforrás, de igen magas az ásványi anyag tartalma is. Erős az antioxidáns hatása is.

Milyen egészségügyi előnyei vannak a paradicsomnak?

Látásjavítás, hajerősítés: Tekintettel magas A vitamin tartalmára, rendszeres fogyasztása javítja a látást, megelőzi a farkasvakság és a makula-degeneráció kialakulását. Bár a hajhullást nem akadályozza meg, de a hajat erősebbé és fényesebbé teszi.

Bőr, csontok és fog: Magas víztartalmával hidratálja az arcbőrt. Pakolásként a napozás után a leégett bőrre is nyugtatólag hat. Ha pakolásként alkalmazzuk, keverjünk hozzá egy kis olíva vagy kókusz-olajat is. K vitamin tartalmával elősegíti az erős csontozat kialakulását, gyorsítja a sérüléseket követő gyógyulást, csökkenti a csontritkulás kialakulását.

Vérnyomáscsökkentő, szívvédő: Amennyiben minden nap fogyasztjuk, csökkenti a vérnyomást és a rossz koleszterinszintet, ezáltal óvja a szívet. Gátolja az érelmeszesedés kialakulását. Azonban ha vese problémával küzdünk, előtte beszéljük meg orvosunkkal.

Vércukor: Mivel a paradicsom igen gazdag krómban is, szabályozza a vércukorszintet is.

Emésztőrendszer, fogyókúra: Tekintettel magas rosttartalmára, elősegíti az emésztőrendszer aktív működését, így hatásos kiegészítője a fogyókúrás étrendnek is.

Kismamáknak: Kismamák is bátran fogyaszthatják, hiszen a magas folsavtartalma védi a magzatot. Célszerű napi szinten fogyasztani.

Fájdalomcsillapítás: Nem köztudott, de akár a krónikus fájdalom is csökkenthető vele. Különösen a hátfájásra jótékony hatású, mivel gyulladáscsökkentő hatása is van.